Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Αρμοί εξωτερικών κουφωμάτων



Αφού λοιπόν τελείωσαν οι βασικές εργασίες της ανακαίνισης της κατοικίας μας, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι είδος κουφώματος θα τοποθετήσουμε στις μπαλκονόπορτες και στα παράθυρά μας.
Ξεκινώντας μια έρευνα αγοράς, επισκεπτόμαστε τα πολλά καταστήματα του είδους, θα ακούσουμε δεκάδες γνώμες από τους πωλητές, όπου ο καθένας θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι το κούφωμα που διαθέτει είναι το καλύτερο της αγοράς. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό.
Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν 3 είδη κουφωμάτων. Τα σύγχρονα ξύλινα [μασίφ] με μεταλλικούς μηχανισμούς, τα αλουμινίου, και τα πλαστικά. Υπάρχουν ακόμα και μερικά είδη κουφωμάτων αλουμινίου με ξύλινες επενδύσεις, για τα οποία θα αναφερθούμε σε αυτά αργότερα.
Ως επί το πλείστον τα κουφώματα που "κυκλοφορούν" ευρέως είναι τα αλουμινίου και τα πλαστικά [pvc]. Δεν θα αναλύσουμε ποιότητες και διαφορές μεταξύ αλουμινίου με πλαστικού κουφώματος, γιατί η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται με αποτέλεσμα, να παράγονται και να βελτιώνονται στα εργοστάσια κατασκευής και βιοτεχνίες όλο και πιο ποιοτικά υλικά για την κατασκευή των κουφωμάτων. Οπότε ότι είδος κουφώματος θα μας προτείνουν οι πωλητές των καταστημάτων, ή οι κατασκευαστές [συνοικιακά εργαστήρια] , να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει την σωστή αγορά, και τα χρήματα σας θα έχουν πιάσει τόπο.
Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο "μυστικό" που κανείς δεν θα σας το αναφέρει, και φυσικά δεν το γνωρίζει ο πελάτης. ΤΗΝ ΕΝΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ.
Αυτό είναι ένα κεφάλαιο που δεν το δίνει κανένας σημασία, για πολλούς και διαφόρους λόγους, και όμως είναι το πιο σημαντικό και δύσκολο έργο.
Έχουμε δει κατά καιρούς τραγικές καταστάσεις πανάκριβων κουφωμάτων, με τελείως λάθος τρόπο τοποθέτησης. Αγοράζουμε ένα υψηλής τεχνολογίας κούφωμα για απόλυτη θερμομόνωση, και με τα λάθος μέτρα και τοποθέτηση , τινάζεται στον αέρα όλη η θεωρία περί αυτού.
Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι για να τοποθετηθεί το κούφωμα, απαιτούνται τα εξής:
1] Απόλυτη ακρίβεια αρχικής μέτρησης ανοιγμάτων [μπαλκονόπορτες-παράθυρα] της κατοικίας μας, όπου θα τοποθετηθούν τα κουφώματα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται τα μέτρα να τα πάρει ένας έμπειρος τεχνίτης, η ο ίδιος ο κατασκευαστής. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί η ευσυνειδησία είναι πράγμα που σπανίζει στις ημέρες μας.
Το κενό μεταξύ κουφώματος και τοιχοποιίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατοστό. Αυτή όμως η εφαρμογή για να επιτευχθεί χρειάζεται το άνοιγμα μας να είναι απόλυτα γωνιασμένο από τον κτίστη, και στην συνέχεια από τον σοβατζή ο οποίος θα δώσει τις τελικές και συμμετρικές διαστάσεις στο άνοιγμα της τοιχοποιίας.
Η πράξη έδειξε ότι κανένα άνοιγμα ήταν απόλυτα γωνιασμένο και αλφαδιασμένο, που τις περισσότερες φορές είναι και τεχνικά δύσκολο.
Τα παλαιότερα χρόνια στα γνωστά λευκά ξύλινα κουφώματα, η τοποθέτηση γίνονταν με τον εξής τρόπο. Τοποθετούνταν η κάσα του κουφώματος άβαφη, η απλώς ασταρωμένη, επενδύονταν με ναύλον, και στην συνέχεια όποιο και εάν ήταν το κενό ανάμεσα στον τοίχο και το κούφωμα, σοβατίζονταν, σφραγίζοντας πλήρως και αποτελεσματικά τον αρμό [κενό].
Η μέθοδος αυτή ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά σίγουρα αποτελεσματική.
Με την είσοδο των πρώτων κουφωμάτων αλουμινίου στην χώρα μας [συρόμενα φυσικού χρώματος] συνεχίστηκε αυτή η μέθοδος για λίγο, και λόγω ότι απαιτούνταν πλέον στο κούφωμα το μαρμάρινο κατωκάσι, ξεκίνησε και η περιμετρική τοποθέτηση μαρμάρων σε όλο το άνοιγμα της τοιχοποιίας. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση, και αφού ο τεχνίτης που τοποθετούσε τα περιμετρικά μάρμαρα, όριζε και αλφάδιαζε τις τελικές διαστάσεις του κουφώματος. Στην συνέχεια ο κατασκευαστής του κουφώματος έπαιρνε τις ακριβείς διαστάσεις και με ανοχή μερικών μόλις χιλιοστών κατασκεύαζε και τοποθετούσε το κούφωμα, κλείνοντας το ελάχιστο κενό μεταξύ μαρμάρου και κουφώματος, με την γνωστή μέχρι σήμερα σιλικόνη. Και πάλι είχαμε μια τέλεια εφαρμογή, ασχέτως εάν τα συρόμενα κουφώματα της τότε εποχής δεν παρείχαν την στοιχειώδη θερμομόνωση.
Η τεχνολογία έφερε στο προσκήνιο πλέον τα λευκά ανοιγώμενα λευκά κουφώματα αλουμινίου, με σαφώς ανώτερες "τιμές" στην θερμό- ηχομόνωση. Η τοποθέτηση αυτών συνεχίστηκε σε ανοίγματα με μάρμαρα [λαμπάδες] και κατωκάσια, και σε ελάχιστες περιπτώσεις σε σοβατισμένα ανοίγματα, όπου και πάλι οι κατασκευαστές λάμβαναν με ακρίβεια τα μέτρα για την κατασκευή των κουφωμάτων, αφήνοντας όσο ήταν δυνατόν τον ελάχιστο αρμό, που σφραγίζονταν με σιλικόνη πάχους κάτω του ενός χιλιοστού.
Μέχρι στιγμής όλα πήγαιναν καλά, και η στεγανότητα των κουφωμάτων στο ευαίσθητο σημείο του αρμού ήταν απόλυτα σωστή, μην επιτρέποντας να εισχωρήσει ούτε στο ελάχιστο ο αέρας, πόσο μάλλον το νερό.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι τότε τα κουφώματα μας τα αγοράζαμε από τον κατασκευαστή [αλουμινά] της γειτονίας μας, που ο ίδιος έπαιρνε τα μέτρα, τα κατασκεύαζε, και τα τοποθετούσε.
Με το άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς, της βιομηχανοποίησης, και του marketign, την έρευνα και ταχεία εξέλιξη όλων των προϊόντων, εμφανίστηκε στην Ελληνική αγορά το πλαστικό κούφωμα [PVC] το οποίο ήταν εφάμιλλο των αλουμινίων σε αντοχή, με μεγάλη διαφορά όμως στην θερμομόνωση που παρείχε το υλικό κατασκευής του [πλαστικό]
Το πλαστικό κούφωμα δεν ήταν πλέον δυνατόν να κατασκευαστεί σε μικρά εργαστήρια, παρά μόνο σε μεγάλα εργοστάσια.
Η προώθηση και πώληση του πλαστικού κουφώματος , γίνονταν πλέον από αντιπροσώπους-εμπόρους που δεν απαιτούνταν να έχουν κατασκευαστικές γνώσεις. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να πάρουν τα μέτρα από τα ανοίγματα, να δώσουν την παραγγελία στο εργοστάσιο, και να βρούνε ένα από τα πολλά συνεργεία τοποθέτησης [ανεξάρτητοι συνεργάτες] που συγκροτήθηκαν για αυτόν τον σκοπό.
Προσπαθώντας οι εταιρίες να προσφέρουν όλο και πιο τέλειο κούφωμα, αντοχής, τέλειας θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, όψης , κτλ, κατασκευάστηκε το νέο θερμομονωτικό αλουμινίου κούφωμα, φτάνοντας στα πρότυπα του πλαστικού.
Τα περιμετρικά μάρμαρα, όσο και εάν είχαν την απόλυτη και τέλεια στεγάνωση, απορρίφθηκαν λόγω "γέφυρας" θερμότητας. Δηλαδή εφόσον το μισό μάρμαρο βρίσκονταν έξω από το κούφωμα και το μισό μέσα, μετέδιδε την εξωτερική θερμοκρασία στον χώρο, και αυτό ήταν απόλυτα σωστό.
Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί τρόπος να σφραγιστεί ο αρμός, μεταξύ τοιχοποιίας και κουφώματος. Εφόσον οι σοβάδες δεν μπορούσαν να έχουν την τέλεια διάσταση, εμφανίστηκαν οι γνωστές ψευτόκασες [μεταλλικές λαμαρίνες] που τοποθετούνται και αλφαδιάζονται μετά το κτίσιμο, και στην συνέχεια με οδηγό αυτών σοβατιζεται το άνοιγμα, αφήνοντας μια εσοχή [πατούρα] εσωτερικά 1 εκατοστού, όπου προορίζεται να "καθίσει" το κούφωμα.
Ο ανταγωνισμός για την πιο συμφέρουσα τιμή και παράλληλα την πώληση στον αγοραστή-πελάτη μεταξύ των εταιριών πλαστικών [συνθετικού] και αλουμινίου κουφώματος, και μεταξύ των αντιπροσώπων και κατασκευαστών, εμφανίστηκε το πρόβλημα της σωστής μέτρησης και τοποθέτησης των εξωτερικών και πανάκριβων κουφωμάτων μας.
Με αποτέλεσμα την κακοτεχνία να την πληρώνει ο πελάτης. Η γνώση και εξέλιξη ετών από τις εταιρίες κατασκευής κουφωμάτων να προσφέρουν στον πελάτη ένα εξελιγμένο προϊόν, πάει "στράφι" γιατί ο "άσχετος" η ο πονηρός [που για σιγουριά αφαιρεί μπόλικα εκατοστά από την διάσταση του κουφώματος για να είναι σίγουρος] πωλητής που θα πάρει τα μέτρα δεν έχει κάνει σωστά την δουλειά του, πετώντας το μπαλάκι στο συνεργείο τοποθέτησης, που ότι κούφωμα τους δώσεις σε οποιεσδήποτε διαστάσεις, θα το τοποθετήσουν με την γνωστή μέθοδο του "αφρού" [αφρός πολυορεθανης] που σε καμία περίπτωση δεν είναι το ιδανικό υλικό για εξωτερικές σφραγίσεις αρμών, ούτε μπορεί να εμποδίσει το νερό να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις τα ξύλινα δάπεδα εάν υπάρχουν.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν κακοτεχνία ? Εάν το έργο σας η την ανακαίνιση σας δεν την επιβλέπει μηχανικός, εργοδηγός, η πεπειραμένος τεχνίτης ανακαινίσεων, ζητήστε επίμονα από την αντιπροσωπεία, η από τον κατασκευαστή που θα αγοράσετε τα κουφώματα, ο αρμός μεταξύ κουφώματος και τοιχοποιίας να είναι λιγότερο από 1 εκατοστό και στις 3 πλευρές, δεξιά, αριστερά, και πάνω, και να εφάπτεται πλήρως κάτω στο μαρμάρινο κατωκάσι. Εάν σας πούνε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί το αρχικό άνοιγμα δεν το επιτρέπει μην συνεχίσετε την παραγγελία , φωνάξτε έναν τεχνίτη [οικοδόμο] να διορθώσει και να αλφαδιάσει το άνοιγμα, και στην συνέχεια να έρθουν να πάρουν μέτρα.
Όταν θα τοποθετηθούν τα κουφώματα να βρισκόσαστε οπωσδήποτε εκεί, για να διαπιστώσετε ότι ακολούθησαν τις οδηγίες σας. Εάν τοποθετηθούν στα κουφώματα τα μπασκιά, τα εξωτερικά προφίλ, και οι οδηγοί για τα στόρια, μετά δεν θα μπορέσετε να διακρίνετε τίποτα, και εάν δεν γίνει όπως τα ζητήσατε, ο αέρας, το νερό της βροχής, η του μπαλκονιού θα περνάει μέσα για μια ζωή........και τότε θα είναι αργά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: